Soank-seminaari Jyväskylässä 9.-10.4.2011
Martta Hakamies, Matti ”Eikka” Laakso
Valokuvat: Antti Kiiskinen
Seminaariin osallistui yhteensä 11 edustajaa: 3 KOAS:sta, 2 HOAS:sta, 1 LOAS:sta, 2 TOAS:sta, 1 VOAS:sta ja 2 TYS:stä.
Lauantai 9.4.2011
KOAS:n edustajat ottivat vieraat vastaan Jyväskylän matkakeskuksessa. Kävelimme aluksi tutustumaan aivan matkakeskuksen vieressä sijaitsevaan Ratapihan asuntokohteeseen. Meille esiteltiin asukkaiden kerhohuoneen ja pyykkituvan yhdistelmä frendipesula. Muutama asukas avasi ovet asuntoihinsa, ja pääsimme tutustumaan sisustusratkaisuihin. 25 m2:n yksiöt vaikuttivat onnistuneen pohjaratkaisun ansiosta kokoaan tilavammilta.
Seuraavaksi kävelimme lähellä sijaitsevaan hieman vanhempaan asuntokohteeseen, Veturiin. Sen kerhotilaan ei ollut panostettu yhtä paljon kuin Ratapihan kerhotilaan, mutta totesimme, että Veturin kerhotilassa on hyödyntämätöntä potentiaalia. Ilmoitustaululla olevan kutsun mukaan asukastoimikunta yrittää houkutella asukkaita mukaan toimintaan juomatarjoilun avulla.
Lounaan jälkeen ohjelmassa oli kiertoajelu tutustumaan muutamaan kauempana sijaitsevaan kohteeseen. Ajoimme Kuokkalan sillan yli Sillanpään asuntokohteeseen. Sen ylimmässä kerroksessa sijaitseva sauna, jonka yhteydessä on suuri kerhohuone, teki vaikutuksen tilavuudellaan ja parvekkeelta avautuvilla näköaloilla Jyväsjärven yli. Kerhotilassa on myös keittonurkkaus ja toimiva takka. Kellarin tyhjään varastohuoneeseen asukastoimikunta on järjestänyt kuntosalin.
Ennen kokousta tarjottiin mahdollisuus aamusaunaan Letkujen edustussaunalla sekä aamukahvit. Aamukahvin yhteydessä keskusteltiin ratkaisuista, joilla soluasunnoista voitaisiin tehdä asukkaille houkuttelevampia.
Osallistujat kertoivat säätiöiden kuulumisia. HOAS suunnittelee yhteisprojektissa Demos Helsingin kanssa tulevaisuuden opiskelija-asumista. LOAS pystyy yhteistyössä muiden asunnonvälittäjien kanssa takaamaan asunnon jokaiselle uudelle opiskelijalle. KOAS:n, asukastoimikuntien ja Asuvan yhteistyö toimii kadehdittavan hienosti. TOAS jatkaa lämmön, veden ja sähkön säästämistä, ja 5% säästyneistä rahoista annetaan asukastoimikunnille niiden tavanomaisten määrärahojen lisäksi. TYS jakoi Ikituurin asunnot kritiikkiä herättäneellä arvontamenettelyllä, eikä ole vastannut helmikuun kokouksessa laadittuun kannanottoon.
Soank:n sääntöjä muutettiin. Soank suosittelee, että asumisyhteisöt nimeävät varsinaisten Soank-edustajien lisäksi varaedustajat, jos halukkaita henkilöitä löytyy. Jos sekä varsinaiset että varaedustajat ovat estyneitä osallistumaan kokoukseen, asumisyhteisö voi lähettää kokoukseen muun henkilön, jolle voidaan kokouksessa myöntää läsnäolo- ja puheoikeus. Sääntöihin merkittiin myös, että kokouksia on järjestettävä 2-4 kertaa vuodessa, ja ensimmäinen kokous on pidettävä viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
Puheenjohtaja Jyri Järvisen aloitteesta päätettiin, että Soank-edustajat voivat toimia konsultteina asumiseen ja asukasdemokratiaan liittyvissä asioissa. Edustajat valmistelevat yhdessä materiaalin, jota puhujaksi tilattu edustaja voi käyttää. Puhujalle maksetaan matka- ja majoituskulut sekä päivärahat, ja loppuosa puhujapalkkiosta käytetään Soank:n toimintaan. Turun Ylioppilaskyläsäätiön Vuokralaisyhdistys ry, joka huolehtii Soank:n rahaliikenteestä ja arkistosta, voi laskuttaa konsulttipalkkiot asiakkailta Soank:n puolesta. VY voi periä Soank:n tililtä laskutuskuluja 10€/lasku.
Päätettiin, että puheenjohtaja lähettää edellisen kokouksen kannanoton uudestaan Turun Ylioppilaskyläsäätiölle ja pyytää vastausta viimeistään 31.5.2011.
Huomattiin, että Soank täyttää vuonna 2012 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi voidaan järjestää suurempi seminaari opiskelija-asumisesta esimerkiksi jollakin yliopistolla. Tämän odotetaan herättävän myös vanhojen Soank-aktiivien sekä arkkitehtien kiinnostuksen. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään juhlatilaisuus samassa kaupungissa, jossa Soank:n perustamiskokous pidettiin.
Arkkitehti Tommi Luukkonen pyysi esimerkkejä onnistuneista opiskelijataloista, joita kannattaisi käydä katsomassa. Soank-edustajilla on aikaa 24.4.2011 asti koota esimerkkejä kotikaupunkiensa parhaista onnistumisista. Kertomukseen voi liittää myös valokuvia. Kertomukset lähetetään Jyri Järviselle, joka toimittaa ne eteenpäin.
Seuraava kokous päätettiin pitää syksyllä Tampereella.
Esityslistan ulkopuolelta keskusteltiin siitä, miten hyviä käytäntöjä saataisiin parhaiten levitetyksi, ja miten Soank-edustajien yhteystiedot saataisiin pidetyksi ajan tasalla. Soank:n internetsivuille voitaisiin laittaa pysyvä tiedote, jossa kehotetaan lähettämään uusien edustajien yhteystiedot Vuokralaisyhdistyksen järjestösihteerille sekä Soank:n puheenjohtajalle, jolle perustetaan tätä varten oma sähköpostiosoite.
.